Historien bag

“Jeg fik ideen på et hotelværelse i under en turné i Tokyo en gang i 2015. Japan var fantastisk – ingen tvivl om det – men jeg fandt situationen lidt absurd. Jeg havde lige fløjet jorden rundt for at spille koncert, men kunde ikke huske hvornår jeg sidst spillede koncert i mit eget nabolag – Amager. Jeg ville hjem – til København, til naboerne jeg ser hver dag (men aldrig taler med fordi vi af nogen har lidt for travlt til at komme hinanden ved), til mine kollegaer. Hvorfor skal vi altid et andet sted hen for at dele musik? Mennesker er mennesker – hvad enten det er Japan eller Amager! Det var tid for en forandring – på flere måder.

Jeg fandt ud af at jeg ville skabe min drømmekoncert – en koncert der jeg kunde dele den smukkeste musik jeg kender med de fineste musikere og et publikum med åbent sind. Jeg fandt det hele – herhjemme. I 2016 arrangerede jeg for første gang “Morgenmadskoncerten” – et pilotprojekt der jeg ville gøre et eksperiment – kunde vidt forkellige mennesker (med stort spænd i alder og baggrund) drikke morgenkaffe og høre (lidt nichet!) klassisk musik i det samme lokale en søndagsmorgen? Heldigvis – ja! – alle koncerter blev udsolgt – og Politiken lavede et smuk artikel om det.

Inspireret af erfaringene fra Morgenmadskoncerten, tænkte jeg at det kunde være fint at lave en forening. En forening der vi skaber musik- og fællesskab for hinanden, lidt som en modvægt til det måske lidt stive, elitistiske musikmiljø. Jeg fik fat på nogle af mine gode kollegaer – Lucas, Kirsten og Filip – og lancerede ideen for dem. Som enkeltmenneske kan man nå langt, men når man er flere sker det noget magisk. Fokus flyttes fra “jeg” til “vi” – og vi kan byde ind med ideer og drømmer. Vi bestemte os i 2018 for at skabe “Amager Klassisk – en musikforening på Amager”.

Morgenmadskoncerten har brug for en storesøster, tænkte jeg, og hermed var koncertserien “Tirsdagsbarok” født. Jeg ville gerne fylde den med alt hvad jeg savnede til en gennemsnitlig klassisk barokkoncert – nemlig festligt fællesskab, ukendt (men utrolig catchy!) musik, tirsdagsbar og post koncert jam. Det er på tide at slippe musikerne løs! Heldigvis fik jeg den spritnye bestyrelse med på ideen, og “Tirsdagsbarok” blev vores første fælles projekt. Lucas købte blomster og ordnede nogle ekstravagante lysestager, Kirsten fik fat på vin. Filip ordene alle tænkelige (og utænkelige) praktiske ting. Pulsen var høj, nattesøvnen i forkant lidt fraværende… men det gik – koncerterne fik fulde hus! Og hvilken glæde. Vi havde i fælleskab skabt denne aften – og hvor var det bare er berusende oplevelse, sådan i helt musikalsk og menneskelig forstand! “Tirsdagsbarok” gav os en forsmag på hvad der kan ske når kreative sjæle i fællesskab samles om et projekt.

Meget har sket siden foreningens opstart i 2018 – vi har arrangeret talrige koncerter, bestilt nye værker, serveret mængder af musik (Bachs Brandenburgkoncerter, Mahlers Rückert-Lieder, Muffat concerti grossi, franske barokjuleperler, Dichterliebe Staged, N. Martins “Evening Payers”, Actus Tragicus, Bachs cellosuiter vol I & II, Händel-hits, fransk opera, barokdans-crashcourse med eminente dansemester Jørgen…) etc. Og vi glæder os til fortsættelsen.

Og vejen videre? Den formes i fællesskab, af os, af dig, af alle som kigger forbi.”

Kh Yngvild Haaland Ruud,
musiker & initiativtager, Amager Klassisk